دکتر روزرخ متخصص جراحی اطفال در مورد سرطان در اطفال صحبت می کنند.
A
دکتر روز رخ : جراح - موضوع : سرطان کودکان – یکشنبه 27/4/95
سوال: می خواهیم گریزی بزنیم به سرطان اطفال نمی دانم چقدر این بحثمان بسط پیدا کند ولی انواع سرطان ها را می پردازیم و بخشی که نیاز به جراحی داشته باشد و اینکه چه جور سرطانی بچه ها می گیرند؟
جواب: سرطان در اطفال به طور کل خیلی شایع نیست و در کل 2% جمعیت سرطانی ما اطفال هستند ولی همین 2% علت مرگ و میر بچه ها همین سرطان ها است بعد از اتفاقات و تصادفات شایع ترین سرطان در کودکان لوسیمی یا لوکمی هست و تومور های مغزی و لنفوما و تومور های کلیه هستند و شیوع اصلی که 30% است لوسمی است موضوعی که در اینجا می خواهم بگویم این است سرطان ها با سایر بیماری های ممکن است مشابهت داشته باشد و یکی از مشکلاتی که در طب داریم خود درمانی ها و یا اظهار نظر های دوست و فامیل و همسایه است و میبینیم علی رغم اینکه ایجاد امید و زندگی به حیات و درمان هایی که ایجاد شده نسبت به گذشته بسیار قوی و موثر تر شده باز هم بچه هایی به ما مراجعه میکنند که متاسفانه زمان از دست داده شده و دیر شده . جستجو می کنیم میبینم یا خانواده توجه نکردند یا مشابهت دادند با خود درمانی هایی که غیر پزشکی بوده یا تیم پزشکی به موقع وارد موضوع نشده است . همین لوسمی که شایع ترین آنهاست می تواند اختلالات خونی باشد که در خیلی از بیماری ها اتفاق می افتد و اگر پیگیری نکینم و توجهی نکنیم در حقیقت به مرحله ی پیشرفته تری می رود و یا بچه ای 2-3 ماهه در حمام پدر یا مادرمتوجه می شود برجستگی در پهلویش است خب این مساله برای ما معنا دارد است ممکن است تومور کلیه باشد که جزو اورژانس هاست و می توان زود تر کمک کرد که بر طرف شود چون جواب دهی دارو در بچه ها زود تر از والدین است و برنامه به صورت تیمی اداره می شود و میزان امید و موفقیت و درمان بیشتر است و در این دهه درمان قطعی دارند. درمان در سرطان بر 3 پایه است یکی جراحی که خیلی از تومورها را بر می داریم یکی شیمی درمانی است یا قبل از عمل یا بعد از جراحی که به صورت تکمیلی است و یکی پرتو درمانی یا رادیو تراپی است اما در مورد بعضی تومورها و بیماری ها پیوند مغز استخوان خیلی از مرض ها را شفا می دهد و بیماری مثل تالاسمی را درمان می کند و خیلی از تومورها را درمان می کند و بچه به حیات واقعی بر می گردد. یک توصیه است که می کنم : الان کمبود پزشک در اقصی نقاط کشور نداریم نباید در خیلی از جاها خود درمانی کنیم و هر علامتی را بی اهمیت نباشیم حتی از خون دماغ ساده تا لمس غدد لنفاوی که بزرگ می شود و یا توده هایی که داخل یا شکم با علائمی چون ضعف و بی حالی و کاهش نابهنگام وزن ، تب و تنگی نفس و یا انسداد گوارشی و یبوست که همه هشداردهنده است که می توانیم زود متوجه شویم و تشخیص دهیم و حتی جراحی شود و ارجاع به موقع و تکنیک های جدید.
سوال: در باره ی سرطان به ویژه در بچه ها باید این باور و امید وجود داشته باشد که روش های کارآمد این روزها وجود دارد و پزشکان ما مسلط هستند به این امور که چگونه باورهای درمان سرطان در کودکان را در بزرگسالان به ویژه در والدین تقویت کرد؟
جواب: یکی از باور های غلط که در خانواده ما می شنویم این است که سرطان را مصادف با مرگ تدریجی می دانند و یا مرگ ناگهانی . درست است به جز هزینه ، درد ، رنج مسائل حاشیه ای نا امیدی های خاص خودش را دارد ولی این را اعلام می کنم این باور غلط باید کنار گذاشته شود و سرطان امروزه مرگ و میر گذشته را ندارد مخصوصا در اطفال . نمی توانم ادعا کنم همه خوب می شوند ولی به این مفهوم هم نیست که خوب نمی شوند . در مراجعه به موقع و تشخیص درست درمان قطعی دارند و اصلا کشنده نیست.
A